söndag 30 december 2012

Glittrigt på årets sista dag!

Imorgon är det sista dagen på år 2012. Jag gillar högtiden av två anledningar: man får dricka champagne och man får duka riktigt lyxigt och gärna glittrigt. Jag ansvarar självklart för dukningen av bordet här nere i Skåne på nyårsafton. Planeringen har pågått ett tag; servetter har inhandlats, guld- och silverstjärnor letats fram ur "jullådan" och imorgon ska jag till blomsteraffären.

En hel del inspiration finns såklart att hämta på Pinterest - kolla gärna in min board med nyårsgrejor!

 

 
 
 

Ingen friskus direkt...

Ute blåser det halv kuling, det är fem plusgrader och solen lyckas ibland klämma sig emellan de gråa molnen. Jag gick fram till brevlådan och tillbaka (en promenad på sammanlagt 200 meter) för att få lite frisk luft. Jag är verkligen ingen friluftsmänniska, långt ifrån, vägrar vara så där käck och gå ut i skogen med termos på hösten eller åka skidor på vintern flera mil, men jag går gärna ut en stund bara för att kunna njuta extra mycket av att vara inne sen :-)

Efter min "långpromenad" blev den här hörnan i soffan mitt tillhåll! Som sällskap en kopp te och en hög inredningstidningar...


 
 

fredag 28 december 2012

Enkel juldukning

Från ett snörikt Uppland till ett grönt Skåne! Igår kom vi hit till Österlen och då var det 4 plusgrader och regn. Ingen julstämning direkt, men julen är ju över och nu inriktar jag mig på mellandagsslapp! Ärligt talat så spelar inte vädret så stor roll när man ändå bara ska sitta inne och läsa framför brasan...

Tänkte bara visa några bilder från juldagens middagsdukning. Jag, S och F hade en mysig tapasmiddag på tre man hand.Trots det ringa antalet perosner till bords så måste ändå dukningen ägnas viss omsorg. Det är ju ändå jul!


 

 
 
Ibland är verkligen det enkla det vackraste - vita rosor och några grankvistar.
 
 

måndag 24 december 2012

GOD JUL

Hoppas ni alla får en riktigt mysig jul!



söndag 23 december 2012

Vackra julklappar

Här är det tomteverkstad för fulla muggar! Vi slår in julklappar, lägger in sill och bakar den obligatoriska jultårtan. Visst är det insidan som räknas till störst del när det kommer till julklapparna, men jag tycker är det så väldigt trevligt att både få och ge paket som är vackert inslagna. Hos oss ligger julklapparna och väntar under granen dagarna innan jul och då är det extra trevligt om de är fina på utsidan, och inte bara inslagna med hemska inslagningspapper från leksaksaffären eller klädkedjornas intetsägande "påsar".





fredag 21 december 2012

Färgstarka nejlikor

Igår var det skolavslutning och idag är det alltså jullov! Det är en himla bra sak med att vara lärare (bland mycket annat bra), att man får tydliga markeringar av årstiderna. Nu så här i december är det luciafirande, julpyssel och sen en väldigt trevlig julavslutning med sång och musik, och elever med tomteluvor. Ja, lärare också för den delen.

Vi lärare ville tacka vår enormt duktiga rektor för den här terminen med en blomma. Vem tog på sig det uppdraget? Jag. Med glädje! Det fick bli en färgstark bukett (till vår färgstarka rektor) med nejlikor och enris. Nuförtiden behöver man inte försvara att man använder nejlikor. Förr var ju det tydligen en begravningsblomma, som inte gillades av så många. Jag har alltid tyckt att den är värd mycket gillande. Den är otroligt vacker, finns i många färger, är tålig och inte så dyr. Funkar perfekt både i buketter och arrangemang! Nu tror jag bara att det är äldre människor som inte gillar nejlikor. Vi unga (hrm) inser att de hur bra som helst och då blir de till och med trendiga!





onsdag 19 december 2012

Julgranspynt från förr

Vi tog in julgranen och klädde den redan i lördags (och nu barrar den!). Jag tycker gott att man kan njuta av den en stund innan jul, hellre än efter. Nu sprider den väldoft och en otrolig julstämning som gör att jag ser fram emot julen ännu mer!

Jag blev lite nostalgisk när vi klädde den och tänkte tillbaka på jularna hemma hos mormor. Hon hade så otroligt fint julgranspynt! Riktiga glaskulor i olika färger, inte bara röda som hemma hos mina föräldrar. När mormor gick bort vet jag inte riktigt vart allt det där fina pyntet tog vägen, men det finns mycket fint vintage-julgranspynt på Etsy. Jag är allt bra sugen på att köpa lite...

Dessa snyggingar kommer från Retro Vintage Bazaar.


En jättevacker kotte i glas från Reservoires.


Så söta små tärfigurer från Bricaolage Hodgepodge.


söndag 16 december 2012

Adventsfika

Idag firade vi tredje advent med inbjudna vänner på glöggfika. Så mysigt att sitta ner och prata, sippa på lite glögg, mumsa på lussebullar och hemgjort godis, lyssna på fin julmusik och bara ha det jultrevligt (bra ord!). Dekorationen på fikabordet blev enklast möjliga: några små grankvistar, lite kottar, torkade limeskivor, kanelstänger och ett gäng små ljuslyktor.







lördag 15 december 2012

Återanvändning

För en herrans massa år sen, när jag precis hade flyttat hemifrån, köpte jag min första egna adventsstjärna. Av någon anledning blev det en som var väldigt lik dem vi hade i mitt barndomshem (hemlängtan?). Ni vet en sån där klassisk i trä, ganska liten. Den hängde i min studentlägenhets köksfönster två jular i rad för att sen förpassas till en låda i källaren.

Idag har jag en helt annan typ av stjärnor i fönstren - alla är vita och av papper. Men den där gamla stjärnan har gett mig lite dåligt samvete. Ska den bara ligga där i lådan utan att användas? Stackarn! Men så tog jag helt resolut isär den och ställde upp den ena delen som en prydnad på bokhyllan. Funkar jättebra! Den skulle nog göra sig väldigt bra sprayad i nån snygg färg också. Hmm, kanske nästa jul...



onsdag 12 december 2012

Tomten kommer inte med julen

Jag räknar till sammanlagt två stycken tomtar i vårt hus just nu. En smal vit av porslin i badrummet, och en liten grå av fårull på tavlehyllan i hallen. Mer tomtar än så blir det inte! Det är inte tomtarna som gör julstämning här. Vi använder oss inte ens av konceptet tomte, alltså att det kommer en utklädd man i röda kläder och helskägg och delar ut julklappar. Här hemma ligger julklapparna fint under granen, som en prydnad nästan, och alla (även lilla F) är fullt medvetna om vem som är avsändaren bakom de olika paketen. Ja, jag erkänner - detta är en fråga som jag känner starkt för. S hävdar att jag är smått fanatisk vad gäller min anti-tomteinställning. Det kanske är att ta i, men jag tycker att det är en viktig principfråga. Har aldrig förstått poängen med att tro på något som inte finns.

Julstämningen görs av 1: blommor och 2: ljus. I år är alla julblommorna vita (som de flesta år i och för sig) och just nu njuter jag mest av de fina snittamaryllisarna i köksfönstret. Hyacinterna, som annars är den ultimata julblomman, har alla blommat ut och de nya som stått på tillväxt har inte slagit ut ännu. Funkar mina beräkningar ska de slå ut om ungefär en vecka och sen stå och blomma och dofta över hela julhelgen - perfekt!





måndag 10 december 2012

Mintigt, krispigt...

Av någon märklig anledning går jag omkring och drömmer om polkagrisgodis. Jag är inte så där dunderförtjust i polkagrisar i vanliga fall, men just nu vill jag bara krossa en massa polkagrisar och ha det som dekoration på tryfflar, kakor, cake pops - you name it! Vad är det frågan om? Kan det vara dessa läckra bilder från Pinterest som gör mig alldeles kollrig?


 

 
 

 
 
Jag som knappt har pyntat med något rött alls hemma i år blir så himla sugen på den snygga rödvita kombinationen. Och så är jag sugen på att äta själva godiset också, men det kanske jag redan har sagt? Snygg och gott = bra.
 
 

lördag 8 december 2012

Känner ni doften?


Det gör jag. Och julsignalerna sprids som en löpeld genom kroppen! Jag maxar känslan genom att dricka julmust, lyssna på Frank Sinatra som sjunger julsånger och bläddra i tidningar med julmat. Nu ska julens alla läckerheter planeras! Någon gång ska de väl också lagas till eller bakas samt ätas, men på något vis så ligger det en nog så stor tjusning i att planera och drömma...


Det här med snön, hörni, ska vi ta och prata om det? Idag snöade det igen! Efter onsdagens myckna snöande och otroliga svårigheter att ta sig fram på cykel (lite naivt kanske att tro att det skulle gå...) kände jag mig rätt nöjd. Det fanns ordentligt med snö och det låg så där snyggt på träden. Men så kommer det ännu mer och löpsedlarna varnar för "Monsterstormen". Joråsatt. Fast om det är väldigt mycket snö nu så ökar ju chanserna att den ligger kvar fram till jul även om det blir lite plusgrader. Så Monsterstormen - välkommen!


torsdag 6 december 2012

Arbete pågår...

Idag består mitt jobb av att stämpla silverhjärtan på väldigt många små vita lappar. Imorgon kommer mitt jobb bestå av att få ett gäng 15-åringar att förstå vad parlamentarism är för något. Helt olika, båda lika roliga. Fantastiskt att jag har hittat en sån bra omväxling i mitt yrkesliv!


Lapparna ska så småningom fästas på kort som ska bli inbjudningar till en kunds bröllop i vår. Bröllop är väl ändå bland det bästa som finns?!


måndag 3 december 2012

Rocky road - lite dekadent sådär

Första advent firades med ett litet glöggmys hemma hos vännen L. Det gav mig en bra anledning att få göra det undebara godiset Rocky road för att ha med som ett litete bidrag till fikabordet. Observera att jag skrev göra och inte baka. Detta smått genialiska godis kräver i princip inga som helst bakkunskaper utan består endast i att smälta smått galna mängder mörk choklad, hacka ett gäng söta och salta godsaker och blanda ner det i chokladen. Det är något väldigt dekadent över detta godis, särskilt när man står där med smält choklad på fingrarna, Dumle kola-papper över hela köksbänken och ett oförsvarligt stort antal mashmallows i munnen...




Vännen L fick även en liten hyacint nerstoppad in en omklädd gammal konservburk tillsammans med en påse av det dekadenta godiset.

lördag 1 december 2012

Julblommor i loppisfynd

Det är ingen hemlighet: jag älskar blommor! Till jul blir denna kärlek tiofalt större och när det kommer till hyacinter kan vi nästan tala om en osund besatthet... I år bor alla amaryllisar och hyacinter i fina krukor/vaser från loppisar.