Men bären finns ju, vi har till och med buskar på tomten, och jag ser det som något av en utmaning att lyckas göra något gott av dessa surisar. Sen tidigare har jag ett recept på en chokladtryffelpaj med svarta vinbär, som är riktigt läcker. I vintras hittade jag ett finfint recept med lingon som är tokgott: Lingonkolapaj. Båda dessa har jag tydligen slukat för fort för att hinna fota dem... Nu tyckte grannen att vi skulle hjälpa henne med hennes vinbärsbuskar som har röda vinbär. Sonen satte glatt igång med att plocka en bunke. Jag satte glatt igång med att surfa efter recept och jag hittade denna vinnare: Kladdkaka med röda vinbär, vit choklad och havssalt.
200 g smör
200 g vit choklad
1,5 dl strösocker
3 stora eller 4 små ägg
2,5 dl mjöl
0.5 tsk mellangrovt havssalt
2 dl vinbär blandade med 1 msk strösocker
Smörj och bröa en rund form med avtagbar botten. Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret, tag av kastrullen från plattan och häll i den vita chokladen bruten i bitar. Rör ordentligt för det tar lite tid.
Vispa socker och ägg i en skål och häll sedan i smörblandningen som bör ha svalnat något. Rör ner salt och mjöl. Vänd sist i vinbären och häll upp smeten i formen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. (Jag hade min inne i 25 minuter och då är det fortfarande "smet" i mitten.)
Garnera med siktad florsocker och vinbär. God som den är men grädde är alltid gott till.
2 kommentarer:
Verkar gott! Jag är heller inte så förtjust i sura bär. Jag brukar därför göra saft av allithop. Men den här kakan kanske är värd att provas?
Prova den! Jag tyckte inte den var sur alls - bara god!
Skicka en kommentar