Igår vankades det glass till efterrätt! Jag testade ett fantastiskt recept i somras, som inte kräver glassmaskin, så det blev samma grundrecept nu, men med Oreo-kakor i och en härlig chokladfudgesås till. Receptet kommer ursprungligen från Louise´s spis.
Cookies´n´ Cream Ice Cream
500 ml grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
½ tsk vaniljpulver
ca 15 st oreokakor, grovt hackade
Lägg allt, utom oreokakorna och fudgesåsen, i en bunke. Vispa med en elvisp tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar. Vänd ner de hackade oreokakorna i smeten (spara lite att strö över som dekoration).
Häll smeten i en form. Strö över de sparade oreosmulorna.Täck med plastfilm och frys tills glassen stelnat, ca 4-6 timmar.
Ta ut glassen ur kylen ca 15 minuter innan den ska serveras så att den hinner mjukna upp lite.
Chokladfudgesås
40 g smör
50 g sirap (drygt 2 msk)
40 g strösocker (ca ½ dl)
12 g kakao (2 msk)
½ tsk vaniljextrakt eller 1 krm vaniljpulver
150 ml vispgrädde
Lägg alla ingredienser till såsen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan på medelvärme ca 20-30 minuter. Blandningen ska bli glänsande och lite tjockare i konsistensen. Försök att inte röra i blandningen för ofta när den kokar, det behövs inte!
Ta av från värmen och låt svalna en liten stund innan den hälls upp på burk.
Servera såsen kall eller varm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar