Världens godaste (och enklaste) kladdkaka med choklad- och amarettogrädde, lakritsdammsugare, bregottkakor och lite köpta chokladägg! Receptet på bregottkakor hittar ni i det här inlägget.
Kladdkaka
200g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2½ dl vetemjöl
1 krm salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Smält smöret till kakan i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.
Vispa upp äggen med sockret lite lätt. Rör ner det i chokladsmeten.
Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i 14-15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.
Lakritsdammsugare, ca 20 st
300 g rumsvarmt smör
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
1 msk saltlakritspulver
300 g kaksmulor (Jag tog Bragokex, då blir det lite krispigt innehåll i dammsugarna, ta annars typ sockerkaka för en mjukare konsistens.)
ca 400 g svart marsipan (finns på Panduro)
200 g mörkchoklad ca 60% (Jag blandade med mjölkchoklad för att det inte skulle bli för mörk färg.)
Blanda smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och lakritspulver i en skål, t.ex. med en elvisp. Tillsätt kaksmulorna.
Fyll upp massan i en spritspåse och spritsa två längder, ca 3 cm tjocka, på en plåt med bakplåtspapper. Alternativt rulla ut längderna för hand om smeten är tillräckligt hård. Ställ rullarna kallt ett par timmar.
Kavla ut marsipanen mellan två ark plastfolie, så den blir 1-2 mm tjock. Rulla in längderna i marsipanen och ställ dem gärna kallt en stund.
Smält chokladen över vattenbad. Vill du kan du även temperera chokladen (inte så svårt egentligen, men du behöver en termometer - googla hur man gör!).
Skär längderna i ca 5 cm långa bitar och doppa ändarna i den smälta chokladen. Låt rinna av på ett galler. Ställ kallt så chokladen stelnar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar