Nu har kladdkakan fått konkurrens av en rad andra, kanske lite mer sofistikerade bakverk. Men då finns det ju kreativa personer som mixtrar och testar för att hitta på nya varianter av denna klassiker. För några dagar sen provade en riktigt lyckad sådan nyhet: Kladdkaka med svarta vinbär och kolagrädde. Och det var verkligen att ta kladdkakan till nya smakhöjder!
Kladdkaka med svarta vinbär och kolagrädde, ca 15 bitar
175 g smör
4 ägg
5 dl strösocker
4 dl vetemjöl
1 1⁄2 dl kakao
1⁄2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 dl svarta vinbär
Kolagrädde:
2 dl vispgrädde1 dl karamelliserad mjölk (finns att köpa färdig eller koka kondenserad mjölk i ca 2 timmar)
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret.
Rör ihop ägg och socker i en bunke. Rör ner smör, mjöl, kakao, bakpulver och salt.
Häll smeten i en form med bakplåtspapper, ca 20x30 cm. Strö över bären.
Grädda i mitten av ugnen ca 25 min. Låt kallna.
Vispa grädden och vänd ner den karamelliserade mjölken.
Skär kakan i rutor och servera med kolagrädden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar