Lördagen ägnades därför åt bakning med hjälp av nya matberedaren. Eftersom det var en jättefin och lockande artikel med raw food-recept i senaste Lantliv så testade jag ett av de recepten: Kanelbulletårta. Just raw food-bakverk kräver ju en hel del mixning och vår lilla stavmixer är det svårt att göra en hel tårta med. Men med matberedaren - nemas problemas!
Tårtan blev verkligen jättegod! (Fast jag tycker fortfarande att "vanlig" bakning med socker och smör, är snäppet godare.) Som en cheesecake ungefär med väldigt len och god fyllning. Det gäller ju att man gillar kanel, förstås, vilket S gör och eftersom han köpte matberedaren så blev tårtan som ett litet tack till honom. Själv är jag mer sugen på lakrits- och passionstårtan, som också fanns i Lantliv...
KANELBULLETÅRTA
Botten
8 torkade fikon
10 dadlar
3 dl pekannötter
2 dl paranötter
1 tsk kanel
1 nypa kvalitetssalt (havssalt eller himalaya)
Fyllning
6 dl cashewnötter, blötlagda nån timme
½ dl pressad citron
2 dl vatten
1 dl honung
2 dl kallpressad kokosolja
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljpulver
Kanelrippel
7 dadlar
1 dl vatten
½ dl kallpressad kokosolja
2 tsk kanel
Botten: Mixa fikon, dadlar, nötter, kanel och salt till en grovkornig blandning. Tryck ut i en springform.
Fyllning: Mixa cashewnötterna med citronsaft, vatten och honung i en mixer/matberedare. Tillsätt kokosolja och kryddor. Mixa slätt och häll ut hälften av fyllningen jämnt på kakbotten.
Kanelrippel: Mixa alla ingredienser till rippeln till en jämn smet. Använd en sked för att klicka ut 7-8 skedar rippelsmet över tårtan. Knacka formen mot köksbänken ett par gånger så att smeten blir slät. Sprid ut rippeln till ett fint mönster med hjälp av skedens skaft. Bred ut den resterande vita fyllningen med en slickepott. Ställ i frysen 1-2 timmar för att den ska sätta sig.
Ta ut den en halvtimme innan servering och pudra den med kanel. Förvara sen i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar