Citron- och blåbärskaka
125 g rumsvarmt smör
2½ dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
1 krm salt
1½ dl filmjölk
1 tsk rivet citronskal
2 msk färskpressad citron
2-3 dl blåbär, färska eller frysta
Citronglasyr
3 dl florsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2-3 msk färskpressad citronsaft
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en hålform, ca 2 liter.
Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under vispning.
Blanda de torra ingredienserna. Varva ner i smeten tillsammans med filmjölken. Tillsätt citronskal och citronsaft och rör ihop till en jämn smet.
Häll hälften av smeten i formen. Strö över hälften av blåbären. Häll på resten av smeten och sedan resterande blåbär.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Kakan är färdig när den släpper från kanten och en provsticka är torr.
Låt svalna något i formen. Stjälp sen upp den på galler och låt svalna.
Rör ihop ingredienserna till glasyren som ska vara tjock men rinnande. Ringla den över kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar