Självklart fick helgblommorna förstärka den härliga sommarkänslan! Den bästa och mesta av all försommarblommor är ju pionen (som alla vet). Den har redan tidigare inhandlats i härliga knoppar, slagit ut och vissnat, helt utan att jag hunnit dokumentera. Ni får i stället se den näst bästa försommarblomman som ingår i helgens bukett: lövkoja!
Det är de vita, lite avlånga blommorna som är lövkoja. De doftar underbart! Tyvärr har de inte så lång livslängd, men under några dagar får man både doft och fägring som inte går av för hackor.
En annan sak som inte går av för hackor är ett gammalt bortglömt recept på hallonrutor som jag upptäckte längst bak i receptpärmen och som sen ganska snart blev bakade. Väldigt enkla, väldigt goda och de ger också en härlig försommarkänsla!
Hallonrutor med kokostopping
4 dl vetemjöl
4 msk strösocker
½ tsk bakpulver
150 g smör, kylskåpskallt
1 äggula
Fyllning
225 g frysta hallon
2 ägg
1½ dl strösocker
5 dl kokosflingor, 200 g
Sätt ugnen på 200 grader. Tina hallonen.
Hacka snabbt ihop mjöl, socker, bakpulver, smör och äggula till en deg. Kavla eller tryck ut degen till en rektangel, 20x30 cm på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Låt svalna.
Mosa hallonen och täck bottnen med dem.
Rör ägg och socker, blanda ner kokosen och fördela smeten över hallonlagret.
Grädda ytterligare ca 15 min tills kakan fått vacker färg.
Skär den i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar