Pannacottapaj
Pajdeg:
125 g kylskåpskallt smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1 krm salt
1 ägg
Till pensling:
1 äggula
1 msk grädde
Fyllning:
4 gelatinblad
1 vaniljstång
7 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl socker
3 dl av säsongens bär till garnering
Skär smöret i bitar. Mixa mjöl, smör, florsocker och salt till en smulig massa i matberedare. Tillsätt ägget och mixa snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter (för 8 bitar). Se till att degen går upp ordentligt på kanten. Nagga bottnen. Ställ formen i kylen ca 40 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 12 minuter tills det börjar få en lätt gyllene färg. Ta ut och pensla direkt med uppvisad äggula blandad med grädda. Detta för att täppa till eventuella hål så fyllningen inte rinner ut. Låt svalna.
Fyllning: Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Lägg vaniljstång och frön i en kastrull. Tillsätt grädde och socker. Låt koka upp.
Ta kastrullen från värmen. Lyft upp gelatinbladen ur vattnet och rör ner i kastrullen. Rör om ordentligt. Låt blandningen stå ca 30 minuter. Rör då och då.
Ta upp vaniljstången. Häll blandningen i pajformen. Täck över pajen med plastfolie. Ställ i kylen att stelna minst 4 timmar.
Toppa pajen med bär strax före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar