Blåbärsrutor
Pajdeg:
3½ dl vetemjöl (jag använde glutenfri mjölmix - gick jättebra!)
1 1/4 dl strösocker
½ tsk bakpulver
en nypa salt
1 tsk färskpressad citronsaft
1 äggula
125 g kallt smör
Fyllning:
250 g blåbär (färska eller frysta)
½ dl strösocker
2 tsk majsstärkelse
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk finrivet citronskal
ev. ½ msk råsocker att strö över fyllningen
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en halv ugnsplåt med bakplåtspapper.
Blanda de torra ingredienserna till pajdegen. Häll i citronsaft och äggulan. Lägg i smöret skuret i tärningar. Nyp ihop till en deg.
Tryck ut 2/3 av degen i formen.
Blanda blåbär, socker, majsstärkelse, citronsaft och citronskal i en bunke. Bred ut fyllningen över pajdegen i formen. Strö över resterande pajdeg och strö ev. råsocker över.
Grädda i 25-30 minuter. Låt svalna innan du skär upp den i rutor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar