tisdag 22 september 2015

Fransk plommonroyalepaj

Det här är en underbart god paj! Man fyller den med s.k. royalesmet som bl.a. innehållet mandelmassa vilket ger en väldigt fin smak. Det går att lägga i alla möjliga olika frukter och bär, bara som de är eller som här, stekta i smör, socker och kanel.



Fransk plommonroyalepaj

Pajdeg (2 pajer):

150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
½ dl florsocker
1 ekologiskt ägg
½ msk kallt vatten

Nyp ihop tärnat smör med vetemjöl och florsocker.

Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.

Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 min.


Fyllning (1 paj):

3 ekologiska ägg
2 dl kesella 10%
1 dl creme fraiche
1 dl strösocker
100 g mandelmassa

6 mogna plommon
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
1 näve mandelspån

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa.

Dela och kärna ur plommonen.

Smält smör, socker och kanel i en het stekpanna och stek plommonen med snittytan nedåt i ca 3 minuter.

Klä en pajform med pajdegen. Fyll den med royalesmeten till 2/3.

Fördela plommonen med snittytan uppåt i pajformen och strö över mandelspån.

Grädda pajen långt ner i ugnen i 30-40 minuter tills den stannat och fått en gyllene färg.


Inga kommentarer: