Det var ju Linus Larsson som vann Hela Sverige bakar i höstas och i julas kom tomten med Linus bakbok i julklapp till mig och F. I veckan tittade vi igenom boken och kom överens om helgens bakverk. Igår skred vi till verket och snodde ihop en supergod cheesecake med smak av vit choklad och hallon! Det är en fryst variant, vilket jag tycker är snäppet godare än en ugnsgräddad cheesecake, och för F som älskar glass blev detta en succé!
Det går åt sex äggulor till smeten, vilket innebär att man får sex äggvitor över. Känns väldigt dumt att bara slänga dem så jag gjorde ett gäng ljusrosa maränger av dem. Både snyggt och riktigt gott att ha till cheesecaken!
Frozen cheesecake med hallonswirl
Botten:
200 g digestivekex eller Maryland cookies
100 g smör
Fyllning:
200 g vit choklad
250 g färskost
6 äggulor
1,5 dl strösocker
5 dl vispgrädde
Hallonsås:
1 msk strösocker
0,75 dl vatten
1,5 tsk maizena majsstärkelse
3,5 dl hallon
Gör så här:
Kör kexen eller kakorna med smöret i en mixer och fördela jämnt i botten på en rund form med löstagbara kanter, 24 cm i diameter. Platta till ytan lite lätt med baksidan på en sked, och börja med fyllningen.
Smält den vita chokladen tillsammans med färskosten över ett vattenbad.
Vispa äggulor och socker luftigt i en bunke.
Vispa grädden medelhård i en bunke, den får inte bli alltför tjock.
Vänd ner chokladblandningen i bunken med äggblandningen. Vänd sedan ner alltsammans i bunken med vispad grädde.
Gör hallonsåsen. Blanda allt utom hallon i en kastrull och koka upp. Lägg ner hallonen och låt koka i 5 minuter på svag värme. Sila av såsen, eller låt bli om du föredrar det. Ställ åt sidan för att svalna.
Häll hälften av chokladfyllningen ovanpå bottnen i formen. Häll lite av hallonsåsen ovanpå. Fortsätt varva chokladfyllning och hallonsås om vartannat. Låt kakan stå i frysen i 3–4 timmar och ta fram den omkring 20 minuter innan du serverar den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar