Tårtan såg lite "tom" ut på toppen, så jag gjorde en "man tager vad man haver"-dekoration. Brunt papperssnöre knöts på tandpetare och grillpinnar och stacks sen ner i tårtan! Funkade ganska bra, men ett knutet sidenband eller washitejp i form av en vimpel hade nog blivit snyggare...
Här är receptet!
Bottnar
180 g vetemjöl (3 dl)
300 g strösocker (3,3 dl)
90 g kakao (drygt 2 dl kakao)
6 g bikarbonat (1 tsk)
4 g bakpulver (1 tsk)
60 g neutral olja (ex matolja) (60 ml)
180 g mjölk + 10 g vitvinsvinäger (1,8 dl + nästan 1 msk)
190 g kaffe (eller vatten) (1,9 dl)
2 stora ägg
Fyllning
300 g Philadelphiaost
200 g grädde (2 dl)
1 knivsudd bakpulver
80 g florsocker (1,3 dl)
1 tsk vaniljpulver
1 hackad Snickers (jag tog två stycken!)
ca 2 msk Nutella
Bottnar
Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som
är ca 15 cm i diameter (jag tog två stycken 23 cm formar). Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av
varje form.
Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till
en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man
sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika att det blir klumpar. Tillsätt samtliga resterande ingredienser
och vispa samman på medelhastighet någon minut. Var försiktigt för det
kan skvätta rejält om man har för liten skål.
Fördela smeten i formarna, väg för att få så jämna bottnar som möjligt.
Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka
bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka
komma ur torr. Så håll koll på dem mot slutet. (Det går jättebra att
grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i
ugnen).
Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.
Fyllning
Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj med t.ex. elvisp.
Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den
vispade grädden i ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en
lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir
frostingen för lös.
Vänd ner den hackade Snickersen.
Jämna till kanterna och ev. överdelarna på bottnarna med en sågtandad kniv, så de blir jämna och fina. Lägg den ena bottnen på ett fat. Bred över Nutella. Bred sen över hälften av fyllningen. Lägg på den andra bottnen och bred det sista av fyllningen över den. Dekorera!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar