Måste man vara modig för att vispa ihop lite smörkräm?, kanske ni tänker då och ja, den här typen kändes på förhand väldigt svår. När det i receptet nämns temperaturer (jag har ingen köttermometer - jag är vegetarian), långa visptider, vattenbad och flera olika moment och bunkar då inser man att det är rätt komplicerat. När det i nästan alla recept också står att krämen lätt skär sig, så blir man lite smånervös. Men jag tog ett djupt andetag, förberedda allt väldigt noga, åt en chokladbit och satte igång. Det gick hur bra som helst!
Det kändes inte alls så komplicerat bara man hade alla ingredienser, bunkar och redskap redo. Krämen skar sig inte, det tog inte så väldigt lång tid och viktigast av allt - den blev en fantastiskt god! Jag tror att jag helt överger den vanliga frostingen för den här varianten från och med nu. Jag är såld.
Här kommer receptet som jag lånat av Linda Lomelino:
(jag gjorde ett halvt recept och det blev ganska mycket ändå)
Marängsmörkräm med smak av hallon
4 stora äggvitor
2 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
150 g hallon
2 1/3 dl strösocker (200 g)
250 g rumsvarmt osaltat smör
150 g hallon
Kör hallonen till puré i en mixer. Sila
purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett
vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en
handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna
har smält.
Ta bort skålen från värmen. Fortsätt att vispa med elvisp
eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en
marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10
minuter.
Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är
tillsatt, vispa i 3–5 minuter.
Oroa dig inte om smörkrämen skär sig –
det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i
några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen
en stund och vispa sedan.
Blanda ner hallonpurén i smörkrämen och vispa till en jämn kräm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar