Vi är på Österlen, som brukligt, och hänger oss åt fikautflykter, strandhugg, bakning, jakt på det perfekta loppisfyndet (finns det?) och blomsterplockning. Första inlägget blir om efterrätten i fredags, som blev en variant på den underbara glassen med kondenserad mjölk som jag hittat hos Louises spis. Man behöver ingen glassmaskin och det blir ändå en helt underbar glas, lite som mjukglass. Den här varianten som hade smak av citroncheesecake fick sällskap av fruktspett.
Ingredienser
500 ml vispgrädde
1 burk sötad kondenserad mjölk
300 g cream cheese
1 tsk vaniljextrakt
3-4 msk lemon curd
1 burk sötad kondenserad mjölk
300 g cream cheese
1 tsk vaniljextrakt
3-4 msk lemon curd
ca 5 krossade digestivekex
ca 2 dl krossade maränger
ca 3-4 msk lemon curd (att swirla ner i glassen)
Gör så här:
1. Häll grädden, kondenserade mjölk, vaniljextrakt, cream cheese och lemon curd i en stor skål.
2. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar.
3. Häll hälften av smeten i en form. Strö över nästan all krossad digestive och maräng. Värm ev lemon curden lite i micron så den blir lättare att swirla ner i glassen. Täck med resterande glassmet. Rör ner ytterligare lite mer lemon curd. Avsluta med att strö över resterande digestive och maräng.
Gör så här:
1. Häll grädden, kondenserade mjölk, vaniljextrakt, cream cheese och lemon curd i en stor skål.
2. Vispa med elvisp tills smeten tjocknar och börjar få lite styvare toppar.
3. Häll hälften av smeten i en form. Strö över nästan all krossad digestive och maräng. Värm ev lemon curden lite i micron så den blir lättare att swirla ner i glassen. Täck med resterande glassmet. Rör ner ytterligare lite mer lemon curd. Avsluta med att strö över resterande digestive och maräng.
4. Täck med plastfolie och frys tills glassmeten stelnat, ca 4-6 timmar.
5. Ta ut och låt glassen mjukna några minuter innan den serveras.
5. Ta ut och låt glassen mjukna några minuter innan den serveras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar