Idag är det ju två högtider samtidigt: Allahelgons dag och Halloween. Eftersom jag gillar att fira saker kör vi båda två i någon sorts kombination. I förrgår hade vi lite Halloweenfika här hemma och F och jag karvade ur en stor pumpa för första gången i våra liv. Inte helt lätt, men vi hade väldigt kul eftersom vi använde en borr (?!) för att göra dekorativa hål. Jag har lite svårt för de där skräckansiktena, så vi gjorde vår egen variant. Ikväll går vi till kyrkogården och tänder ljus för våra nära som inte längre finns med oss och sen blir det middag vid ett bord dukat med pumpor. Som sagt, vi firar lite av varje, men undviker de värsta skräck, blod och läskiga spindlar-uttrycken.
Jag gjorde ett spindelnät på pajen genom att spritsa smält choklad som i en spiral och sen dra lätt med en kniv från mitten och ut.
Pajskal
125 gram smör
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 äggula
Fyllning
4 1/2 dl grovhackad pumpa (t.ex. butternut)
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 msk kanel
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
lite riven muskot (jag tog kardemumma istället eftersom jag inte hade muskot hemma)
2 dl creme fraiche (jag tog vispgrädde)
Hacka smöret och nyp ihop med mjöl och socker. Avsluta med att blanda i äggulan.
Knåda och tryck ut degen i en pajform med diametern 22 cm. Använd gärna en med löstagbara kanter. Ställ sedan formen i kylen en timme.
Skala och grovhacka pumpan. Koka i vatten ca åtta minuter tills den är mjuk. Häll bort vattnet och mosa pumpan med hjälp av en gaffel eller en potatisstamp.
Blanda i socker, ägg och alla kryddor. Avsluta med att röra ner crème fraîche (eller grädde).
Häll smeten i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 50 minuter. Låt svalna innan servering och servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar