söndag 27 juli 2014

En riktigt chokladig chokladtårta!

Lördagen firades med en tårta! Jag var grymt sugen på något med choklad (nähä?) så det blev en variant med chokladbottnar och två olika chokladkrämer som fyllning. Galet gott om man gillar choklad!

Receptet på bottnarna är verkligen jättebra! Det har jag använt flera gånger. De blir rätt kompakta, men väldigt saftiga.

 


 

Bottnar
180 g vetemjöl (3 dl)
300 g strösocker (3,3 dl)
90 g kakao (drygt 2 dl kakao)
6 g bikarbonat (1 tsk)
4 g bakpulver (1 tsk)
60 g neutral olja (ex matolja) (60 ml)
180 g mjölk + 10 g vitvins vinäger (1,8 dl + nästan 1 msk)
190 g kaffe (eller vatten) (1,9 dl)
2 stora ägg
 

Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla tre formar som är ca 20 cm i diameter (eller fyra formar som är ca 15 cm i diameter).  Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika att det blir klumpar.

Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet någon minut. Var försiktigt för det kan skvätta rejält om man har för liten skål.

Fördela smeten i formarna, väg för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på dem mot slutet. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.


Chokladsmörkräm (det här blir ganska mycket kräm, jag minskade receptet något)

300 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
40 g kakao
200 g mörk choklad
100 g vispgrädde
½ tsk vaniljpulver
Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt svalna till rumstemperatur. 
Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao pö om pö och vispa till en jämn frosting. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret. Vispa samman och tillsätt sist grädden. Vispa ett par minuter så att det blir en jämn och silkesliknande frosting.


Nutellakräm

100g philadelphiaost
1 dl Nutella

Rör ihop ingredienserna tills allt är blandat. (Här kan man ta lite på känn: mer Philadelphia eller Nutella beroende vilken smak man föredrar.)


Montering

Lägg en botten på ett fat. Bred på hälften av chokladsmörkrämen. Lägg på nästa botten och bred sen på all nutellakräm. På med den sista botten och chokladsmörkräm på den. Dekorera med blommor eller bär!

Inga kommentarer: