måndag 20 juli 2015

Glutenfri choklad- och hasselnötstårta med jordnötssmörsfrosting

På tal om moderna kontra mer klassiska bakverk kommer här en chokladtårta som tillhör den första kategorin. Frostingen med jordnötssmör ger amerikanska vibbar och det faktum att den är glutenfri får väl ändå räknas som "modernt", då många nuförtiden väljer bort mjölprodukter.  Jag har absolut inget emot vitt mjöl  - den här bakade jag bara för att den såg så himla god ut, och det var den! Receptet kommer från Leilas nya bok Fresh foodie.


 





Choklad- och hasselnötstårta

300 g hasselnötter
200 g mörk choklad av god kvalitet, 70%
1 msk kakao
200 g smör
1 dl kokossocker
6 ägg

Jordnötssmörsfrosting

1½ dl jordnötssmör
2½ dl kokossocker
1 dl kako
1 tsk vaniljpulver
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Bigarråer till garnerning

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.

Hacka chokladen grovt och kör den sen i matberedaren tillsammans med nötterna.

Tillsätt kakao, smör och kokossocker och mixa krämigt. Separera äggen, tillsätt gulorna i smörsmeten.

Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.

Fyll smeten i två smorda teflonformar, 24 cm i diameter. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt bottnarna svalna helt.

Vispa jordnötssmör, kokossocker, kakao, vaniljpulver och Philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet.

Bred lite frosting på en av bottnarna, lägg den andra bottnen över och bred frosting på och runt tårtan.Garnera med bigarråer.


Inga kommentarer: