lördag 23 april 2016

Glutenfri choklad- och hasselnötstårta med jordnötsfrosting

Den här supersmarriga kakan har jag gjort en gång tidigare. Att jag gör samma kaka flera gånger hör inte till vanligheterna eftersom det alltid finns nya recept att testa, men vissa blir ju favoriter och förtjänar att bakas om och om igen. Den här kakan börjar närma sig den statusen. Inte för att jag kör glutenfritt, utan för att den helt enkelt är väldigt god!




Choklad- och hasselnötstårta
300 g hasselnötter
200 g mörk choklad av god kvalitet, 70%
1 msk kakao
200 g smör
1 dl kokossocker
6 ägg

Jordnötsfrosting

1½ dl jordnötssmör
2½ dl kokossocker
1 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
300 g Philadelphiaost
2 msk varmt kaffe
Bär till garnering

Sätt ugnen på 175 grader.

Mixa hasselnötterna till ett fint pulver i en matberedare.

Hacka chokladen grovt och kör den sen i matberedaren tillsammans med nötterna.

Tillsätt kakao, smör och kokossocker och mixa krämigt. Separera äggen, tillsätt gulorna i smörsmeten.

Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum i en torr och ren bunke. Vänd försiktigt ihop äggvitan med chokladsmeten, lite i taget.

Fyll smeten i två smorda teflonformar, 24 cm i diameter. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt bottnarna svalna helt.

Vispa jordnötssmör, kokossocker, kakao, vaniljpulver och Philadelphiaost krämigt. Tillsätt kaffet.

Bred lite mindre än hälften av frostingen på en av bottnarna, lägg den andra bottnen över och bred resterande frosting på och runt tårtan. Garnera med bär.



Inga kommentarer: