torsdag 3 juli 2008

Bullar med blåbär

Ibland känner jag mig som en riktig hemmafru! Och det är inte enbart positivt ;-). Jag skulle aldrig fixa att vara hemma jämt och inte ha något jobb att gå till där man känner sig lite viktig. Men nu ingår det i mitt jobb att ha ett långt sommarlov, så det är inte så mycket annat att göra än att omfamna hemmafrun inom mig och ta på förklädet och baka bullar!

Häromdagen provade jag ett nytt recept på blåbärsbullar, och de blev riktigt smarriga! De fick följa med som en liten gåva när jag var och hälsade på en av mina vänner som precis har fått barn.

Här kommer receptet:

Blåbärsbullar, 10-12 st



75 g smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ dl socker
½ tsk salt
1 tsk kardemumma
ca 6 dl vetemjöl

Fyllning
1 dl frysta eller färska blåbär
2 msk maizena/potatismjöl
1 msk socker
2 msk smör
½ tsk kardemumma
100 g riven mandelmassa

Garnering
1 ägg
Mandelspån
Ev. florsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Ljumma till 37 grader (fingervarmt). Häll vätskan över jästen och rör tills den löst sig.

Tillsätt socker, salt och kardemumma, och arbeta i så pass mycket vetemjöl att det blir en smidig deg som släpper kanterna. Låt jäsa ca 40 min.

Under tiden rör du försiktigt ihop blåbär (som du har tinat om de varit frysta), socker, maizena, smör (rumstempererat) och kardemumma i en liten skål.

När degen är färdigjäst kavlar du ut den till en rektangulär platta. Bred på blåbärsfyllningen och riv över mandlmassa. Rulla ihop degen till en rulle och skär ca 2-3 cm tjocka bitar och lägg i stora muffinsformar/bullformar, som du ställt på en plåt. Låt jäsa ca 40 min.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över mandelspån. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 min. Låt dem svalna och pudra ev. över florsocker innan de ska serveras!

Inga kommentarer: