En annan sak som lätt händer när man sitter och är duktig, är att man vill belöna sig själv. För mig är den enda belöning som heter duga bakverk! Försökte knapra digestivekex, men de är verkligen inga bakverk så som jag ser det! Blir så sugen så jag kollar i "Mina bilder" efter foton på maffiga bakverk som har kommit ut ur vår ugn. Då blir jag ännu mer sugen. På en poppy seed cake till exempel.
Den såg inte så mycket ut för världen i kakboken; en sockerkaka med vallmofrön och lite klegg på toppen, liksom. Men jösses vad god den blev! Här är receptet:
Kaka
2½ dl mjölk
2 dl blått vallmofrö
225 g rumsvarmt socker
3 dl strösocker
3 ägg
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
½ tsk salt
1 dl gräddfil
2 msk nypressad citronsaft
Vit chokladglasyr
skal av 1 citron
1½ dl vispgrädde
200 g vit choklad
Vallmofrön till dekoration
Koka upp mjölken tillsammans med vallmofröna. Dra kastrullen från värmen och låt blandningen svalna i ca 15 min.
Smörj och bröa under tiden en stor, rund sockerkaksform. Vispa det mjuka smöret luftigt med sockret och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en ganska fluffig smet.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten. Rör även ner vallmoblandningen. Tillsätt slutligen gräddfil och citronsaft och blanda till en ganska lös smet.
Häll smeten i formen och grädda i neder delen av ugnen i 175 grader i ca 1 timme och 10 minuter. Tiden kan variera så känn med en sticka!Låt kakan svalna och stjälp ut den ut formen.
Tvätta citronen till chokladglasyren noggrant i varm tvatten och skala det yttersta gula med en potatisskalare. Koka upp skalet med vispgrädden och låt blandningen stå och dra en stund.
Hacka under tiden chokladen och lägg hacket i en bunke.
Koka upp grädden på nytt, sila av citronskalet och häll den heta grädden över chokladhacket. Rör tills all choklad har smält och blanda till en jämn tryffel. Låt svalna helt och stelna lite.
Häll/bred tryffeln över kakan, låt det rinna ner lite över kanterna. Strö vallmofrön över och låt stelna något i kylen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar