söndag 6 april 2014

Mini-brownies

Ett av mina absoluta favoritprogram är Hela England bakar. Den svenska varianten går också bra, men en fördel med den engelska är att de hinner baka tre olika saker under ett program, medan man i det svenska programmet bara bakar två. Däremot slipper man en del konstiga engelska kakor med  russin och konjak i...

Programmet går på torsdagskvällar och det gör mig alltid mer baksugen än vanligt. I torsdagens program bakades bland annat petit fours, alltså små, små bakelser. Ganska snart hade jag tänkt ut min egen variant av petit fours, som förverkligades igår: mini-brownies med två olika toppings. Jag gjorde brownies enligt grundrecept, skar kakan i mindre rutor än annars och toppade hälften av bitarna med marängsmörkräm med hallon, och hälften med dulce de leche och flingsalt.Mitt grundrecept på brownies kommer från Leilas bok "One more slice".

Brownies, ca 35 st minibitar

175 g mjukt smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao av god kvalitet
0,5 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ekologiska ägg
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.

Rör ner kakao, sirap och salt.

Rör i ett ägg i taget och vänd sist ner vetemjölet i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i en "halv" ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 20–25 minuter. Prova med en sticka, stickan ska vara lite kladdig. Låt kakan svalna.

Marängsmörkrän med hallon (recept från Linda Lomelino)

2 stora äggvitor
Drygt 1 dl strösocker (100 g)
125 g rumsvarmt osaltat smör
75 g hallon
ev. lite rosa pastafärg

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål. Placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp, tills blandningen är cirka 65° eller tills sockerkristallerna har smält. Ta bort skålen från värmen.

Fortsätt att vispa med elvisp eller med en köksassistent tills blandningen är vit och fluffig, som en marängsmet. Vispa tills smeten har svalnat, vilket kan ta upp till 10 minuter.

Tillsätt smöret, en liten bit i taget. När allt smör är tillsatt, vispa i 3–5 minuter. Oroa dig inte om smörkrämen skär sig – det är lätt fixat! Är den för kall, sätt skålen över ett vattenbad i några sekunder och vispa igen. Är den för varm, låt skålen stå i kylen en stund och vispa sedan.

Kör hallonen till puré i en mixer. Sila purén genom en finmaskig sil för att bli av med kärnorna.
Blanda ner purén i smörkrämen och vispa till en jämn frosting. Tillsätt lite rosa pastafärg om du önskar en starkare färg.


Dulce de leche får du genom att koka en burk kondenserad mjölk i vatten i tre timmar.

Inga kommentarer: