torsdag 19 februari 2015

Blodies - "blonda" brownies

Sportlover fortsätter - nu med ledighet! Om vi är ute och åker skidor och dricker varm choklad? Skulle inte tro det. Lite skridskor på Studenternas då? Nä, nä. Vintersport är inte vår grej (eller jo, vi åker slalom då och då, under ordnade former), så vi har gjort sånt som vi tycker är trevligt: gått till biblioteket, lagt pussel, bakat och imorgon blir det bio. Inte så mycket uteaktiviteter... Hade det varit lite mer sol och lite mindre blåst hade vi garanterat gått ut bara för att titta på snön när den smälter, men nu känns det inte så lockande.

Bakningen igår blev lite utifrån vad som fanns hemma. Innan jul köpte S vit choklad (trodde han) till ett bakprojekt, men det visade sig vara vit choklad med citronsmak som inte alls passade i det som skulle bakas då. Men nu tänkte jag att jag borde kunna få in den där smaksatta chokladen i något mumsigt bakverk. Det blev blondies! Det är typ som brownies men utan kakao, så då blir de ljusa - "blonda". Det är mycket muscavadosocker i så de får en härlig kolasmak. Eftersom man även river i citronskal så tänkte jag att den vita chokladen med citronsmak borde funka och det gjorde den. Blondiesarna blev urgoda!

Blondies, (15-20 st)

225 g mjukt smör
1 dl strösocker
1,5 dl ljust muscavadosocker
½ msk vaniljsocker
Skal av 1 citron
3 ekologiska ägg
3,75 dl vetemjöl
½ msk bakpulver
½ tsk salt
150 g vit choklad (gärna med citronsmak!)

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa smör, strösocker, muscavadosocker och vaniljsocker krämigt. Rör ner rivet citronskal och ett ägg i taget.

Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd ner det i smeten.

Hacka chokladen grovt och vänd ner den i smeten.

Lägg ett bakplåtspapper i botten av en "halv" ugnsplåt med kant och fyll med smet. (Om du dubblar receptet räcker det till en hel ugnsplåt.)

Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

Låt kakan svalna och skär sen i rutor.Inga kommentarer: