söndag 8 mars 2015

Kärleksmums i rund form

Jag tycker att våren har kommit nu. Absolut. Även om dagens utlovade vårsol och värme har försvunnit lite bland gråa moln och friska vindar, så är ljuset här. Andra tydliga vårtecken: små gröna tulpanblad växer upp ur rabatten, jag har haft sneakers på mig, folk har solglasögon på sig (dock inte jag) och småfåglarna håller en härlig konsert tidigt varje morgon!

Tulpantider är det fortfarande, vilket ju är fantastiskt bra! Jag är förtjust i dessa blommor på många sätt, framförallt för att de är vackra och billiga (inte alltid det är en given kombination). Det är så enkelt att köpa två tio-pack på ICA och bara av det få en underbar vårkänsla hemma. Blomsterfröjd åt folket, liksom!

   
När det är helg är det bakdags! Inspirationen börjar på torsdagskvällen när jag tittar på "Hela England bakar". Efter det kommer tankarna på kakor av olika slag, vilka förstärks av bakbloggsläsande under fredagen. Lagom till lördagen har jag (oftast) bestämt vilken typ av kaka det blir och bakningen sätter igång. Förra helgen blev det en variant av kärleksmums som Roy Fares är upphovsman till. Fantastisk frosting!


Kärleksmums

Kaka
150 g smör
1 dl kakao
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
3 ägg, rumsvarma
2 ½ dl strösocker
½ dl mjölk, rumsvarm
½ dl neutral olja t.ex. rapsolja

Frosting
80 g rumsvarmt smör
50 g färskost
2 dl florsocker
½ dl kakao
½ tsk salt
1/4 dl kallt starkt bryggkaffe

Garnering
50 g mörk choklad
riven kokos
Sätt ugnen på 175 grader.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 24 cm i diameter. Smöra och bröa kanten.

Smält smöret. Sikta ner kakao, mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och socker fluffigt i en annan bunke. Tillsätt smör, mjölk, olja och blanda. Vispa ner de torra ingredienserna och blanda till en slät smet.

Fördela smeten jämt i formen och grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Känn med en sticka att kakan är genomgräddad. Låt svalna en stund och ta sedan ut ur formen för att svalna helt.

Frosting
Vispa smör och färskost fluffigt. Tillsätt florsocker, kakao och salt och vispa blandningen tills den är helt slät. Tillsätt kaffet och vispa till det har gått in i frostingen.

Fördela frostingen jämnt över kakan. Hacka chokladen och strö den och kokosen över frostingen.1 kommentar:

Anonym sa...

tackar
den blev ju makalös god :)