söndag 20 december 2015

Julgodis

Å jösses - inte långt kvar till jul nu! Så härligt! Ingen stress egentligen, ingen större ångest, utan bara en skön känsla. Helgen har gått åt till att baka julgodis, slå in julklappar och bara ta det lugnt. Självklart blev det klassikern Rocky road (jag gör den som en fudge så att det blir mjuk och härlig), men också en ny favorit: chokladdoppade kokosbollar (som Co-Co eller gamla tiders Bounty ungefär - supergoda!).


Rocky road, ca 40 bitar

200 g mörk choklad                     
200 g mjölkchoklad                
25 g smör
1 burk kondenserad mjölk, sötad                    
2 tsk vaniljsocker         
2 dl minimarshmallows                    
2 dl jordnötter, salta, grovhackade
2 dl Dumlekola, skuren i bitar

Klä en mindre form, ca 20 x 25 cm, med aluminiumfolie eller bakplåtspapper.

Bryt chokladen i bitar och smält över vattenbad. Ha även i smör och kondenserad mjölk och rör till en jämn smet.

Låt svalna något och rör sen i vaniljsockret.

Blanda sist i marshmallows, hackade jordnötter och Dumlekola. Rör försiktigt.

Häll ut smeten i formen och ställ kallt.

Skär i rutor. Förvara i kyl.
                   


Chokladdoppade kokosbollar, ca 30 st

50 g smör
½ dl sirap
½ dl florsocker
2 dl vispgrädde (ovispad)
200 g kokosflingor
200 g mörk- /ljus- /vitchoklad

Smält smör, sirap, florsocker och grädde i en kastrull medan du konstant rör om i 5-8 minuter tills det blir väldigt klibbigt, kan påminna om kola.

Lägg till kokosflingorna och låt "smeten" svalna.

Rulla sen ungefär 30 bollar och placera de på en plåt eller liknande med bakplåtspapper. Låt bollarna få stå i frysen i ungefär 1 timme.

Smält chokladen över vattenbad. Ta ut bollarna och doppa dem i chokladen, garnera gärna med lite kokosflingor. Ställ kalt för att stelna.




Inga kommentarer: