söndag 7 februari 2016

Semmelkaka

Det är semmeltider! Själv åt jag, traditionsenligt, årets första semla bara dagar efter nyårsafton på Olof Viktors på Österlen. Deras semlor är underbara! Det är sällan jag bakar semlor själv, tycker liksom inte att det riktigt är värt besväret, för bullarna blir sällan godare än dem man köper. Men nu har jag testat en ny variant som är betydligt enklare att baka, nämligen en semmelkaka. Helt enkelt en sockerkaka med kardemumma som man bakar i långpanna och brer sen en härlig smörkräm med mandelmassa på. Och så en klick grädde förstås!







Sockerkaka
3 ägg
3 dl strösocker
1,5 dl kallt vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk nystött kardemumma
3 tsk bakpulver

Smörkräm
150 g smör
0,5 dl strösocker
150 g mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
 

Vispad grädde till servering

 
Gör så här:
Börja med sockerkakan. Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt kallt vatten.

Blanda de torra ingredienserna bakpulver, mjöl och kardemumma. Vänd ner dem i smeten.

Ta fram rektangulär form på ca. 20-30 cm beroende på hur tjock du vill ha kakan.

Lägg i bakplåtspapper och häll i smeten.

Grädda ca. 15 minuter. Prova med en sticka så att kakan är torr. Låt den svalna. Gör under tiden smörkrämen.
 
Smält smöret. Tänk på att ha låg värme på plattan.
 
Tillsätt socker, riven mandelmassa, vaniljsocker äggulor och rör ihop.

Bred på smörkrämen på kakan.

Låt stå i frys/kyl en halvtimme. Ta ut och skär önskade skivor och spritsa på lite grädde.


Inga kommentarer: