söndag 25 oktober 2015

Mördegskakor med nougat

Lite bakning har så klart hunnits med den här helgen. Tunna mördegskakor som läggs ihop två och två med nougat och hasselnötter emellan - hur gott som helst! Nästa vecka blir det ännu mer bakning för då är det höstlov vilket innebär några fler lediga dagar i veckan än vanligt. Och eftersom några kompisar plus barn kommer över på fika och lek-träff, så "måste" jag ju baka till den. Då blir det lite Halloweentema på baket!

 

Mördegskakor med nougat, ca 15 stycken

100 g smör
1 dl strösocker
3 1/4 dl vetemjöl
½ dl strösocker att strö över

200 g nougat
50 g hackade hasselnötter

Sätt ugnen på 150 grader. Smält smöret och blanda det med socker och vetemjöl i en bunke. Arbeta ihop till en jämn deg.

Kavla ut till en 5 mm tjock platta på mjölat bord. Stick ut ca 30 kakor med en rund utstickare, 4-5 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, strö över sockret och grädda i ugnen 8-10 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.

Bryt nougaten i bitar och smält den i en bunke över vattenbad tills nougaten blir så mjuk att den går att spritsa. Blir den för lös kan den stå i kylen tills den har stelnat lite.

Spritsa eller stryk ut fyllningen på hälften av kakorna. Strö över hackade hasselnötter. Lägg resten av kakorna ovanpå. Förvara kakorna i lufttät burk i rumstemperatur.

Inga kommentarer: