tisdag 9 juli 2013

Jordgubbscheesecake

Det är högsäsong för jordgubbar nu, nästan att den till och med börjar komma in på sluttampen, så det gäller att passa på. Vi äter jordgubbar i filen varje morgon och häromdagen gjorde jag en väldigt smaskig jordgubbscheesecake. Den kändes lite kondisaktig på något vis. Säkert gelén som gjorde att jag kom att tänka på konditoriernas små bakelser.



Ingredienser
Mandelsmördeg
100 g mandelmassa, riven
lite salt, mindre än en nypa
100 g smör
125 g vetemjöl 
0,5 st ägg, uppvispat
Fyllning
400 g philadelphiaost
2 st ägg
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, finrivet skal (kan uteslutas)
Jordgubbsgelé
300 g jordgubbar
1 dl socker
2 blad gelatin
Garnering
300-500 g jordgubbar

Beskrivning

Börja med mandelsmördegen. Kör alla ingredienser utom ägget i en matberedare till en jämn deg eller blanda ihop med slev i bunke eller med händerna. Ta upp degen, tryck ihop till en sammanhängande klump, vira in i plastfolie och låta vila i kyl minst 2 timmar.
Ta ut mandelmördegen och kavla ut den mellan plastfolie tills den blir jämn och tunn, cirka en halv centimeter. Flytta över den utkavlade degen till pajformen (25 cm i diameter, gärna med löstagbar botten). Degen ska täcka pajformsbotten. Ställ in formen i frysen i cirka 15 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Ta ut formen. Pensla pajdegsbotten med det uppvispade ägget. Grädda pajdegen mitt i ugnen i 10-20 minuter tills den fått en ljusbrun färg. Ta ut pajformen och låt svalna.
Blanda samman alla ingredienserna till fyllningen till en jämn smet. Häll smeten i pajformen över den avsvalnade mandelsmördegsbotten. Ställ in formen i nedre delen av ugnen på 175 grader. Grädda i 30-35 minuter. Ostsmeten ska ”stanna”. Ta ut kakan och låt den kallna. Förvara därefter kakan i kylskåpet.
Gör jordgubbsgelén medan fyllningen svalnar. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten. Skär ner avsköljda, snoppade jordgubbar i en liten kastrull. Tillsätt socker och låt sjuda till jordgubbarna avgivit sin saft. Låt jordgubbskoket passeras genom en sil med hjälp av sked. Pressa ej för mycket, då blir gelén inte klar och fin. Diska kastrullen och häll tillbaka den passerade jordgubbsvätskan. Värm upp, krama ur gelatinbladen, dra kastrullen åt sidan och lägg i gelatinbladen. Rör om så de löser sig och låt svalna något.
Skiva jordgubbarna och lägg på kakan. Häll sakta över den fortfarande rinnande, men nu mer trögflytande jordgubbsgelén så att den täcker alla jordgubbsskivor. Ställ in jordgubbscheesecaken i kylen ett par timmar så gelén stelnar.
Vid servering, lossa försiktigt med kniv kanterna från kakan och låt den stå kvar på pajformsbotten och lossa även botten och flytta över hela kakan till ett fat. Skär i tårtbitar och njut..!

Inga kommentarer: