fredag 20 juni 2014

Glad midsommar!

Veckan efter skolavslutningen är rätt annorlunda och lite märklig. Inga elever i skolan gör att arbetsmiljön blir en helt annan, lugnare, (vilket inte enbart är en bra sak - jag saknar ju ungdomarna!) Samtidigt som det är lugnare är det också väldigt mycket jobb. Det är mycket som ska avslutas, rensas och städas från den här terminen och ännu mer som ska förberedas inför nästa. Känslan av att det snart är semester finns påtagligt i luften och gör en på något märkligt sätt trött. Huvudet och kroppen inser att snart, mycket snart, är det dags för en lååång ledighet och anpassar sig efter det. Går ner på lågvarv, blir segare och tröttare. Orkar bara precis de dagar som är kvar att jobba. I går arbetade jag min sista dag och när jag kom hem från jobbet hade jag kunnat gå och lägga mig på direkten! Nu gjorde jag inte det utan satte igång att baka en midsommartårta istället. En jordgubbscheesecake på mandelbotten täckt med flädergelé.

Jordgubbscheesecake (OBS! Kakan tar två dagar att göra)
Mandelbotten
300 g mandelmassa
2 ägg
2 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Klä en rund form, 24 cm i diameter, med bakplåtspapper på insidan.

Riv mandelmassan grovt. Blanda i ett ägg i taget. Blanda sen ner potatismjölet och rör till en jämn smet.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Ta ut och låt svalna helt.

Cheesecake
200 g vit choklad
2 tsk gelatinpulver (+ 4msk vatten)
450 g philadelphiaost
250 g mascarpone
1 vaniljstång
150 g jordgubbspuré
2½ dl vispgrädde

Smält den vita chokladen över ett vattenbad och låt den svalna lite. Lägg gelatinpulvret i en mugg tillsammans med vattnet och låt det svälla.

Vispa philadelphiaosten och mascarponen mjuk med elvisp. Dela vaniljstången längs med på mitten och skrapa ur fröna. Tillsätt fröna till ostmassan och vispa runt lite.

Vispa grädden hårt.

Värm gelatinet i micron några sekunder så att det blir flytande.

Tillsätt den smälta chokladen till ostsmeten och kör med elvispen på lägsta nivå. Tillsätt gelatinet under långsam vispning och se till att smeten blir väl blandad. Rör sedan ner jordgubbspurén. Vänd sist försiktigt ner grädden i smeten med en slickepott.

Häll smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor.

Släta till ytan och ställ att stelna i kylen över natten.

Flädergelé
1 dl fläderkoncentrat (som normalt ska spädas 1:4)
1 dl vatten
3 gelatinblad

Lägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten.

Värm saft och vatten i en liten kastrull tills det är riktigt hett. Dra från plattan, krama ur gelatinbladen, och rör ner dem ett och ett i den varma saften. Låt svalna tills det är rumstempererat.

Häll saften ovanpå jordgubbscheesecaken och ställ in i kylskåpet igen. Låt stå täckt med plastfolie i 3-4 timmar eller tills gelén stelnat.

Garnera gärna med färska jordgubbar vid servering!


Idag pryddes sillunchbordet av små vaser med blandade blommor från trädgården. Kan inte komma ifrån att jag tycker att det är otroligt lyxigt att kunna plocka ihop fina blommor till hemma bara genom att gå ett steg utanför dörren!

Imorgon drar vi till sydligare breddgrader - Italien! Bloggen får också lite semester under den tiden.


Inga kommentarer: