söndag 6 september 2015

Äppel- och nötkaka

Här kommer äppelkakan som jag skrev om igår när den stod i ugnen. En ganska vanlig sockerkaka som grund (men med riven mandelmassa och stött kardemumma i smeten) och sen fyller man den med smörstekta äpplen pudrade med kanel och blandade nötter. Mycket god med en klick vaniljkesella till!

Äppel- och nötkaka
Fyllning:
4 äpplen, gärna Gravensteiner
2 msk smör
2 msk råsocker
1 msk kanel
Kaksmet:
100 g smör
1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl råsocker
4 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
150 g mandelmassa, grovriven
1 tsk kardemumma, nystött
200 g blandade nötter och mandlar
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Smält smöret och tillsätt socker och äppelklyftor, låt steka några minuter. Pudra över kanel och ställ åt sidan.
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken.
Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda ner smörmjölken i äggblandningen.
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och sikta ner det i smeten. Rör till en jämn smet. Blanda sist ner mandelmassa och kardemumma.
Häll smeten i en smord och bröad (eller mjölad) form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter.
Lägg äppelklyftorna på smeten, strö över nötterna och ställ in formen i ugnen. Baka i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter.


Inga kommentarer: