måndag 28 september 2015

Veckans vego: Quornbitar i jordnötssås

Vi är inne på höstens andra förkylningsomgång, men som vanligt blir vi inte helt däckade i några få dagar, utan lite småhängiga i många dagar. Inget av alternativen är väl särskilt kul, men jag föredrar nog den här varianten då livet kan fortgå något sånär som vanligt med jobb och skola. Idag var det studiedag på min skola, vilket innebär ett lägre tempo än när eleverna är där, och det uppskattas av en förkyld kropp!

Veckans vego är en mumsig helgfavorit här hemma. Visst funkar den en vardag också, men eftersom det är lite svårt ibland att hitta festlig vegetarisk mat så håller vi rätt hårt i att de rätter som har en aningens mer festlig touch äts vid aningens mer festliga tillfällen, typ lördagar.



Quornbitar i jordnötssås, 4 port.

300 g quornbitar
1-2 äpplen
1 vitlöksklyfta
1 dl salta jordnötter, hackade
1 tsk hackad röd chili
2 msk jordnötssmör
Skal och saft av en lime
1 tsk råsocker
1 dl matlagningsgrädde
2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning

Skala och hacka vitlök och chili och fräs det i olja i en gryta.

Tillsätt quornbitarna och stek en stund.

Blanda i jordnötssmör, jordnötter, lime, socker, grädde, creme fraiche och buljongtärning och låt sjuda en stund.

Skala och klyfta äpplet/äpplena och lägg i grytan så bitarna blir lite varma.

Servera med ris och en sallad. Strö gärna på extra jordnötter vid servering och ställ fram limeklyftor till den som önskar mer syrlighet.




Inga kommentarer: