söndag 25 augusti 2013

Fransk blåbärspaj

Igår var kära vännerna här på middag och jag fick ett ypperligt tillfälle att baka - äntligen! Jag ville göra något med säsongsanknytning, men en äppelpaj kändes inte så kul (även om det är väldigt gott). Jag sökte inspiration hos en av mina stora inspirationskällor: Louises spis och där hittade jag en lite annorlunda blåbärspaj. Varianten är tydligen fransk och kallas frangipane. Det var en del olika moment, men de var inte komplicerade. När vi sen smakade pajen tillsammans med vaniljyoughurtgrädde så var den så underbart god så det kompenserade för tiden det tog att göra den. Den ser kanske inte så mycket ut för världen, men inuti gömmer det sig en underbar mandelkrämsfyllning som gör det svårt att bara äta en bit!



Blåbärspaj  (Frangipane)


Pajskal

300 g vetemjöl
60 g strösocker (4 msk)
200 g inte helt kylskåpskallt smör
2 äggulor
2 msk kallt vatten
2 tsk vaniljextrakt


Frangipanefyllning

185 g rumsvarmt smör
185 g strösocker
3 ägg
185 g mandelmjöl
35 g vetemjöl
1 tsk vaniljextrakt
1 knivsudd kardemumma
ca 3-4 dl blåbär (frysta går jättebra)

Sikta ner mjölet i en bunke och rör ner sockret. Smula ner smöret i mjölblandningen med fingertopparna så att det blir en smulig massa som påminner om brödsmulor.
Tillsätt äggulorna, vattnet och vaniljextraktet. Använd fingertopparna och blanda med lätta händer samman till en smidig men kladdig deg. Knåda inte utan var väldigt lätt på handen! Var inte orolig över degens konsistens den ska vara kladdig.

Samla snabbt samman degen till en boll, utan att knåda, slå in den i plastfolie och kyl den ca 30 minuter. Ta ut degen från kylen och kavla ut den på ett lätt mjölat bakbord.

Smöra en form med avtagbar botten som är 20 cm i diameter och klä den sedan med degen. Pricka degen med en gaffel och ställ i formen kylen eller frysen 15 minuter.

Sätt ugnen på 180 grader. Ta ut formen från frysen och klä sidorna med folie. Lägg ett bakplåtspapper på degen och fyll sedan med keramiska bakkulor (eller okokta bönor eller ris) innan pajskalet förgräddas mitt i ugnen ca 10-15 minuter.

Ta ut formen och ta bort bakkulorna samt folien. Grädda sedan skalet ca 10 minuter till så att det blir färdiggräddat. Ta ut och låt skalet bli helt kallt.
Rör under tiden samman smöret och sockret till frangipanen. Tillsätt ett ägg i sänder och vänd sedan ner mandel, vetemjöl och vanilj och kardemumma.
Häll frangipanen i det förberedda pajskalet. Den ska gå nästan hela vägen upp till skalets kant. Strö över blåbären och grädda mitt i ugnen på 180 grader ca 1 timme eller tills pajen är klar.
Ta ut och låt svalna. Den här pajen är lika god lite ljummen som helt kall.
Servera med glass, vaniljsås eller vispad vaniljgrädde.

Inga kommentarer: