onsdag 26 februari 2014

Det där med att blanda gammalt och nytt

Det finns ju en del klyschor inom inredningsbranschen. "Ljust och fräscht." "Vi har en blandning av Ikea, designmöbler och loppisfynd." "Vi visste direkt att detta var vårt hus." "Blanda gammalt och nytt för en personlig känsla." Ni vet, såna där fraser som dyker upp i inredningstidningarna stup i kvarten. Nu fnissar vi nästan åt dem för de låter lite löjliga. Man har ju hört dem så många gånger!

Men klyschor är ju det just för att de har använts så många gånger. Och varför har de använts så många gånger? Jo, för att det ligger något i uttrycken. Om man blandar gammalt och nytt i inredningen blir den bra mycket mer personlig än ett "MIO-hem" (allt köpt nytt på ett och samma ställe t.ex. MIO). Sen är det kanske inte givet att inredningen blir snygg bara för att man ställer en ny fåtölj på en gammal matta...

Jag tänkte visa exempel på hur jag blandar gammalt och nytt i vårt ena badrum. Just badrum blir det ju lätt mycket "nytt" i. Har man ett helkaklat badrum (som många har, men inte alla) så blir känslan lätt steril och stel. Många glömmer bort att inreda sitt badrum, men det behöver pyntas minst lika mycket som vardagsrummet, om inte mer för att det ska bli lite mysigt i allt det hårda, vita.


 
En gammal teakbricka har pyntats med fina flaskor, en ljuslykta och en tvål i snygg förpackning. (Jag ska väl genast erkänna att detta inte är fotat i badrummet, utan på köksbordet. Ljuset i badrummet är kasst. Denna bricka står i vanliga fall på badkarskanten.)
 
 
 
Utbudet av fina förpackningar för tvål, schampo, balsam m.m. har ökat mycket de senaste åren. Tack och lov! Nivea och Barnängen i alla ära, men så särskilt vackra är inte deras förpackningar direkt. Dessa grafiska skönheter kommer från Granit.
 
 
 
På den lilla fönsterbrädan framför det lilla fönstret i badrummet står de här tre grejerna tillsammans med en grön växt. (Jag anser bestämt att man måste ha en grön växt i ett badrum! Även fast väldigt få växter trivs där...) Ett ljus från H&M Home, en loppisfyndad vas från Upsala Ekeby och en ask för mina ringar, från Iittala. Gammalt och nytt!
 
 
 

Inga kommentarer: