lördag 8 mars 2014

Kokt grädde

Det enda som hörs i huset är diskmaskinen tysta surrande och gurglande. Ett ljud som vittnar om en full diskmaskinen efter en riktigt trevlig brunch. Tänk så härligt det kan vara att fylla huset av vänner, gott bröd, barnskratt och kaffedoft!

På brunchbuffén fanns också några sötsaker, bland annat en vaniljpannacotta med granatäpplesirap. Pannacotta är så enkelt och så gott! Det krävs bara lite framförhållning eftersom den måste få gott om tid på sig att stelna. Den här gången ville jag prova något nytt som "topping". Klassiker som passionsfrukt eller hallonsås i alla ära, men ibland krävs nya tag. Idag testade jag Made by Marys granatäpplesirap. Grymt fin färg och riktigt god också!



Vaniljpannacotta, 4-6 pers.
5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 st vaniljstång

Lägg gelatinbladen i blöt.

Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta tillsammans med strösocker och grädde i en kastrull .

Låt grädden få ett uppkok och sila sedan genom en finmaskig sil.

Låt grädden svalna något, krama ur gelatinbladen och blanda dem med grädden.

Häll upp i portionsglas/formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar.

Granatäpplesirap
2 stora granatäpplen
1,5 dl strösocker
2,5 msk vatten

Blanda socker, vatten och 1,5 granatäpple (kärnorna alltså, inte hela granatäpplet) i en tjockbottnad kastrull på spisen.

Värm på medelhög värme tills sockerlagen börjar koka. Låt koka i ca 10-12 minuter, det ska inte stormkoka.

Häll genom en finmaskig sil och pressa granatäppelkärnorna mot silens botten för att pressa ur all saft från dem.

Ställ ner i kallt vattenbad för att svalna fortare, rör kontinuerligt till sirapen nått rumstemperatur.

Resterande granatäpplekärnor kan används som dekoration.

Inga kommentarer: