fredag 4 januari 2013

Försenad jultårta

Igår kastades julgranen ut och med den följde vissna hyacinter, juliga ljuslyktor och annat med tydlig julprägel. Adventsstjärnorna och vissa ljusstakar får dock stå kvar ett litet tag till. Det är ju trots allt fortfarande rätt mörkt stora delar av dygnet. Innan jag släpper julen helt och hållet tänkte jag visa årets jultårta - en kladdkaka med kryddig vit tryffel och granatäpple.



Kladdkaka

200 g smör
200 g mörk choklad
4 ägg
2 dl strösocker
2 ½ dl vetemjöl
1 krm salt

Smörj en rund bakform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret i en bunke i micron eller i en kastrull på spisen. Bryt ner chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite.

Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten.

Blanda mjöl och salt, rör ner i smeten och rör till en jämn massa. Häll smeten i formen och grädda i neder delen av ugnen i 200 grader i 15-17 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten.

Kryddig vit tryffel

2 dl mellangrädde
1 kanelstång
1 ½ tsk kardemummakärnor
400 g vit choklad

Mät upp grädden i en liten kastrull och bryt ner kanelstången i mindre bitar. Stöt sönder kardemummakärnorna grovt och tillsätt dem i grädden. Koka upp grädden tillsammans med kryddorna, ta kastrullen från värmen och låt blandningen stå och dra övertäckt i ca 20 minuter.

Hacka under tiden chokladen ganska fint och lägg hacket i en bunke. Låt grädden koka upp igen, sila av kryddorna och slå den heta grädden över chokladen. Rör tills chokladen smält och det blivit en jämn smet. Låt tryffeln svalna och bred den sen över kakan. Garnera med granatäpplekärnor (som du enklast får ut genom att banka på utsidan av äppelhalvorna med en träslev).


Inga kommentarer: