torsdag 1 maj 2014

Försvinnande god plommonkaka med kardemumma

I förra inlägget var det strålande väder! Vi var utomhus och grejade i "trädgården" och jag fick små solränder av linnet. Idag är det snö på våra kära växter. Jag säger inget mer om det just nu, förutom att det är bäst för snön att den är borta imorgon.

Igår var det Valborg och här i Uppsala är det ingen dag som bara glider förbi med lite grillning på kvällen. Här firas det hela dagen! Vi hade föräldragruppen på sillunch som traditionen bjuder. Det fanns rätt mycket godsaker även för oss som inte äter sill. Till fikat dukades det upp med glass, strössel, chokladsås och glasstrutar. De yngre förmågorna jublade! Jag hade även bakat en plommonkaka till de något äldre i församlingen. Den var uppenbarligen väldigt god för när jag skulle fota den imorse fanns det bara en skiva kvar!






Plommonkaka med kardemumma
100 g rumsvarmt smör
2 ½ dl strösocker
2 ägg
1 dl kesella
2 tsk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2-3 mogna plommon (i ursprungsreceptet var det persikor, men man kan nog ta vilken frukt som helst, eller bär för den delen - tänk hallon...)

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, ca 22 cm i diameter, med löstagbar kant.

Kärna ur och skiva plommonen.

Vispa ihop smör och socker.

Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Rör ner kesella.

Mortla kardemummakärnorna. Blanda alla torra ingredienser. Vänd ner dem i smeten.

Häll smeten i formen. Lägg ner plommonskivorna i smeten i ett fint mönster.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Känn med en provsticka i mitten, den ska vara torr.


Inga kommentarer: