tisdag 18 juni 2013

En helg i matens tecken

Helgen på Österlen lämnade flera bestående intryck. Det främsta minnet är nog ändå det av mättnad. I lördags kväll var det födelsedagsmiddag för svärfar tillsammans med den närmsta familjen. En härlig buffé dukades upp på köksbänken på Poppelgården  med bland annat närproducerade ostar från Vilhelmsdals gårdsmejeri.

 

I söndags var det sen dags för ytterligare ett firande; den här gången tillsammans med släkten på fina Drakamöllan. Matsalen vi satt i var fantastisk med högt i tak, vita takbjälkar, tegelgolv, en öppen spis, gamla slagbord och udda stolar. Bordet var dukat med fint rustikt porslin och söta bordsdekorationer bestående av glasfat med blommor från trädgården som flöt runt i vatten. Maten var underbart god!

 

Igår, innan vi skulle till flygplatsen, stannade vi på ett av favoritfiken (inte bara för mig, utan för typ alla på Österlen - detta ställe är ganska upphaussat): Olof Viktors. Där blev det smörgåsar av alla de slag och en underbar pekannöt- och kolapaj. Att jag skriver smörgåsar i plural beror på att vi har arbetat upp en liten rutin i vår familj som går ut på att vi köper tre olika saker: en till varje familjemedlem, och sen skickar vi runt så man får smaka på allas. Himla smart! Än så länge är F helt med på tåget och han är oftast den som först vill börja runtskickandet. Vi får se hur det blir när han blir äldre. Både S och jag har hemska minnen från våra tonår när föräldrarna smakade av varandras mat på restaurang. Som vi skämdes! Fast å andra sidan, vad skäms man inte för som ens föräldrar gör när man själv är i yngre tonåren?

Så, för att summera helgen så var den otroligt bra och trevlig. Och jag är fortfarande mätt...


Inga kommentarer: